Tijdens zijn eerste reis door China in 1991 raakte Frans-Paul van der Putten geïnteresseerd in het land. In 2007 werd Van der Putten China-onderzoeker bij Clingendael, het Nederlands instituut voor de geopolitiek. Die rol breidde zich uit tot coördinator van de China-afdeling. Inmiddels is hij zelfstandig China-adviseur en schreef hij het boek De...
Interviews
We spreken China-kenner Frans-Paul van der Putten (Clingendael) over de aanstaande wereldoorlog met het rijk van Kameraad Xi. Of valt het allemaal wel mee? En wat rijdt, vliegt en vaart er allemaal aan de kant van Taiwan én China?
Raketje hier, helikoptertje daar: schrikt China Taiwan echt af met militaire oefeningen na het bezoek van Pelosi? En moeten we vrezen voor lijf en leden als het tot knokken komt? Staat Taiwan er beter voor dan Oekraïne? Dr. Frans-Paul van der Putten over wat er allemaal rijdt, vliegt en vaart aan de kant van Taiwan en China, en hoe we...
Terwijl het Westen zich verenigt in harde sancties tegen Rusland vanwege de aanval op Oekraïne, houdt China zich op de vlakte. De Chinezen hebben belang bij hun neutrale status, maar waarom precies? En wat betekent de oorlog in Oekraïne voor de al langer bestaande spanningen tussen China en het Westen rondom Taiwan?
Het is verstandig dat Nederland niet meedoet met de Amerikaanse diplomatieke boycot van de Winterspelen en optrekt met andere Europese landen, vindt Frans-Paul van der Putten van het China-centrum van instituut Clingendael.
Wat wil China en moeten we er bang voor zijn? Dat zijn de vragen die Clingendael China-expert Frans-Paul van der Putten het meest over China krijgt. Die vragen hebben alles te maken met de rol die China op het wereldtoneel speelt. Het land is bijvoorbeeld vaak bepalend voor de uitkomst van stemmingen in de Algemene Vergadering van de Verenigde...
26 maart 1817. Twee jaar na Waterloo. Napoleon zit zich stierlijk steendood te vervelen op Sint Helena. Om de tijd te doden voert hij gesprekken met zijn Ierse lijfarts Barry O' Meara. Die dag gaat het gesprek over China.
China wordt de grootste wereldmacht. Verzet daartegen is zinloos, ook omdat Nederland alop alle mogelijke manieren met China is verbonden. Frans-Paul van der Putten vanInstituut Clingendael pleit voor nuance in de soms ideologisch gekleurde discussie. 'Wij hebben zo'n lange historische band met de Verenigde Staten, dat het voor ons moeilijk is om...
Is de wereld nu van de Chinezen? - VPRO
Het is een dubbelzinnige titel, De wereld van de Chinezen. De serie geeft een kijkje in de belevingswereld van Chinezen in allerlei landen, maar laat ook zien dat China steeds machtiger is. Hoe is dat zo gekomen, en wat staat ons nog te wachten? China-deskundige Frans-Paul van der Putten schreef er toevallig net een boek over.
Op 16 januari waren ChinaTalk's Ed Sander en Frans-Paul van der Putten, sinoloog aan het Clingendael Instituut en schrijver van het boek 'De wederopstanding van China', te gast in een opname van de BNR China Podcast.