Nederland en Taiwan opnieuw verbonden: De voortrekkersrollen van Leonard Blussé en Y.C. Lo in de jaren 1970-1990 - ChinaNU+
De jaren 1970-1990 waren een periode van hernieuwd contact tussen Nederland en Taiwan na ongeveer 300 jaar van zeer beperkte interactie. De opkomst van Taiwan, en Oost-Azië als geheel, als belangrijk economisch centrum speelde hierbij een cruciale rol. Tegelijkertijd ontstond er een nieuw bewustzijn van de historische banden tussen Nederland en Taiwan in de zeventiende eeuw. Dit artikel belicht de activiteiten van twee personen die – ieder op hun eigen terrein – een rol hebben gespeeld in het verbinden van Taiwan en Nederland.
De Nederlandse historicus en sinoloog Leonard Blussé was een van de drijvende krachten achter een reeks publicaties van bronnen die aanzienlijk hebben bijgedragen aan het Nederlandse en Taiwanese begrip van hun wederzijdse geschiedenis. In 1986, na vele jaren van voorbereiding, werd het eerste deel van de Dagregisters van het Kasteel Zeelandia, Taiwan gepubliceerd. Het vierde en laatste deel verscheen in 2000. Ondertussen speelde Y.C. Lo op het gebied van geavanceerde technologie een verbindende rol tussen het hoofdkantoor van Philips Electronics in Eindhoven en de activiteiten van het concern in Taiwan. Als directeur van Philips Taiwan hielp Lo het Nederlandse bedrijf om de grootste buitenlandse investeerder in Taiwan te worden en een belangrijke speler op het Chinese vasteland. In 1996 trad Lo toe tot de raad van bestuur van Philips Electronics, en kreeg hij als eerste uit Azie afkomstige persoon een topfunctie binnen het bedrijf.
Frans-Paul van der Putten,
ChinaNU+, winter 2024. Klik hier om naar het artikel te gaan.
Ts'ao Yung-ho en Leonard Blusse, 1996