Op 15 september 2022 ontmoeten de presidenten Xi en Poetin elkaar in Samarkand, waar de top van de Shanghai Cooperation Organization wordt gehouden. Het is de eerste buitenlandse reis van Xi sinds het begin van de coronapandemie in 2020.
In de media
Taiwan heeft op het geopolitieke toneel een belangrijke troef in handen: de chipindustrie. Zowel de Verenigde Staten als het vasteland China zijn afhankelijk van de Taiwanese halfgeleiders. "Als de toelevering van Taiwanese chips stopt, heeft dat grote gevolgen voor de wereldeconomie."
We spreken China-kenner Frans-Paul van der Putten (Clingendael) over de aanstaande wereldoorlog met het rijk van Kameraad Xi. Of valt het allemaal wel mee? En wat rijdt, vliegt en vaart er allemaal aan de kant van Taiwan én China?
China-strategie belangrijk punt op NAVO-top, wat betekent dat voor de relaties? - Nieuws & Co
De NAVO had een vol programma af te werken de afgelopen dagen op de top in Madrid. Een onderdeel van dat programma was de omgang met China. Over die omgang met China vertelt Frans-Paul van der Putten, coördinator van het Clingendael China Centre in Nieuws en Co.
China is al langer kritisch op de NAVO, zegt Frans-Paul van der Putten, coördinator Clingendael China Centre, in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ze zien dat de NAVO een relevantere speler wordt, ook voor Azië. maar wat nog meer telt is de nauwere samenwerking tussen de VS en Europa. Niet eens zozeer op militair maar vooral op economisch...
China ziet in de militaire acties van Rusland in Oekraïne geen invasie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar Peking houdt de situatie heel scherp in de gaten. De volksrepubliek heeft via de staatsmedia opgeroepen tot hervatting van de diplomatie in het conflict over Oekraïne. 'De deur naar een vreedzame oplossing...
De Olympische Spelen boycotten of niet? Bedenk een duidelijke China-strategie - NRC Handelsblad
Nederland krijgt steeds meer met dilemma's over China te maken. Bijvoorbeeld over technologische samenwerking, waarbij zowel grote belangen als grote risico's een rol spelen. Maar ook over de Nederlandse opstelling ten opzichte van Taiwan, en over de vraag of de NAVO zich naast op Rusland ook op China als dreiging moet richten. De boycotdiscussie...
Met Spraakmaker en sinoloog Manya Koetse richten we de blik op China, waar de communistische partij morgen precies honderd jaar bestaat. Daarom schuift ook Frans-Paul van der Putten aan, coördinator van het Clingendael China Centre.
Het honderdjarige bestaan van de Chinese Communistische Partij is voor Nederland een goede aanleiding na te denken hoe het zich geopolitiek wil positioneren. Om Chinese dominantie te voorkomen, is samenwerking met de VS noodzakelijk. Dat wil echter nog niet zeggen dat het huidige Chinabeleid van Amerika de juiste aanpak is.